O – Asperge-weetjes

Hoeveel asperges?

Voor een bij- of voorgerecht is 250 gram asperges per persoon voldoende. Voor een hoofdgerecht is ‘een pond per mond’ de vuistregel.

Bewaren

Asperges kunnen hooguit twee dagen in de groentenla van de koelkast bewaard worden. Rol ze na aanschaf direct in een vochtige theedoek en leg de asperges voor het schillen in een bak met koud water. Dan zuigen de stengels zich vol en breken ze minder snel. Kookt u ze niet direct, bewaar geschilde asperges dan ook in een bak met koud water.

Traditioneel

Zie voor het koken “Asperges” onder hoofdgerechten. Traditioneel worden er krielaardappeltjes, ham en gesmolten boter bij gegeven. Ook hardgekookte eieren mogen niet ontbreken: gehalveerd, grof gehakt of als mimosa door een zeef fijngewreven.

Groene asperges

Groene asperges hoeven niet geschild te worden. Spoel ze wel eerst goed af en snijd of breek de houtachtige uiteinden (3-4 cm) eraf. Groene asperges hebben een kooktijd van 10-15 minuten.

Reacties zijn gesloten.