O – Fiadu

Ingrediënten

  • 600-700 gr. bloem
  • 250 gr. zachte roomboter
  • 175 gr. suiker
  • 1 eetl. kaneel
  • 4 eieren
  • 2,5 zakje vanillesuiker (20 gram)
  • 75 gr. gemalen amandelen
  • 75 gr. amandelschaafsel
  • 300 gr. rozijnen op rum
  • ¼ l. melk
  • 1 eetl. gist (15 gr.)
  • 500 gr. ananasstukjes (1 groot & 1 klein blik)
  • ¼ l. melk
  • 50 gr. suiker.

Bereiden

De gist oplossen in 1/4 litel lauwe melk. De eieren met 3 eetlepels suiker en de vanillesuiker oplossen en dan de gistoplossing toevoegen. Voeg 30 gram boter toe aan de massa en door mengen. Al roerende zoveel bloem toevoegen dat het een stevig, maar toch kneedbaar deeg wordt. Het deeg ongeveer 1 uur laten rusten onder een natte theedoek, op een warme plek (bijvoorbeeld oven op 40ºC). Meng de suiker met de kaneel. Aanrecht ruim bestrooien met meel en het deeg uirollen. Een bakblik beboteren en met een stuk uitgerolde deeg bekleden. Dit deeg beboteren en bestrooien met kaneelsuiker. Hierop de ananas, wat rozijnen en amandelen doen. Rol een ander stuk deeg uit en smeer hier boter op en daarop kaneelsuiker en amandelen strooien. Snijd een strook in de lengte van ongeveer 2 centimeter breed. Doe hier rozijnen op en rol dit deeg om. Snijd hiervan roosjes (stukjes van ongeveer 2 centimeter lengte). De bovenkant wat open duwen en in het bakblik doen en zo doorgaan totdat de bodem geheel is gevuld met de roosjes. De fiadu 45 minuyen bakken op 175ºC. Een mengsel maken van de 50 gr. suiker met melk en deze tijdens het bakken besprenkelen over de fiadu. Na het bakken de fiadu uit de oven nemen en rondom royaal met gesmolten boter bestrijken.

Reacties zijn gesloten.