Lamsbout

Ingrediënten

  • 750 g lamsbout zonder bot of
  • 1 kg lamsbout met bot
  • 2-3 knoflookteentjes
  • 3 el olijfolie
  • 20 g roomboter

Voorbereiden

 

Bereiden

De perfekte Lamsbout De richtlijnen voor het braden van lamsbout met been zijn de volgende:

Verwarm de oven minimum 30 min.voor op 220°

Begin op 220° te braden,na 1/4 uur kan je de oven lager zetten tot 200°

Schep elke 10 min. wat braadvocht over de bout,zo krijgt hij meer smaak en droogt niet uit.

Laat de bout minimum 20 min. rusten na het braden zo ontspannen de vezels en loopt het vocht er niet uit bij het aansnijden.Doe gewoon een stuk aluminiumfolie over de schaal

Als de lamsbout te vlug te bruin wordt kan je een stuk aluminiumfolie over de bout leggen zo gaart hij verder maar verbrandt niet

Rosé gebakken > 15 min. per 1/2 kg + 20 min extra voor de hele bout A point > 18 min.per 1/2 kg + 20 min. Biencuit > 23 min per 1/2 kg + 20 min.

Je kan ook lamsbout zonder been gebruiken,dan moet je een paar minuten braadtijd aftrekken per 1/2 kg.Lamsbout zonder been is vlugger klaar.

Draai de lamsbout 1 keer om na een half uur zo krijgt de andere kant ook een korstje

 

1 lamsbout van 2 kg met been 1/2 citroen 2 teentjes knoflook 1 eetlepel olijfolie 4 takjes rozemarijn, verse 1 koffielepel grof zeezout & zwarte peper

Meng de fijngehakte knoflook,de gehakte rozemarijn,het grof zeezout,het citroensap,de olifolie en de zwarte peper

Wrijf de bout goed in met dit mengsel,laat de bout zo een 1/2 uur staan voor je hem in de oven zet

 

Gewicht: Per 4 personen ca. 1000 gram (met been). Afhankelijk van de leeftijd van het lam is het vlees blank tot lichtrood. Het kan naturel gebraden worden, maar ook gemarineerd kan het heerlijk smaken. Een lamsbout kan zowel in de pan als in de oven bereid worden. Reken per 500 gram lamsvlees mét bot een braadtijd van 25-30 minuten en 20-25 minuten zonder bot. Laat lamsbout niet al te gaar worden, het moet van binnen roze en sappig blijven. Bij gebruik van een kernthermometer hoort die 70° C aan te geven.Lamsvlees gaat bijzonder goed samen met knoflook. Men kan de bout pikeren met knoflook of er in olijfolie gesmoorde knoflook bij serveren. Voor dat laatste neemt men een hele bol knoflook of enkele grotere tenen. Leg de knoflook in een vuurvast kommetje met olijfolie. Na enkele minuten in een hete oven kan men de knoflooktenen als een boterachtige pasta over het vlees uitduwen.

Braad de bout bij voorkeur met been, dan heeft het vlees meer smaak. Als de lamsbout in de oven wordt gebraden, bedruip het (vetarme) vlees dan regelmatig met het braadproduct. Zo voorkomt u uitdroging van het vlees.

Reacties zijn gesloten.