Lamsbout

Ingrediënten

  • 750 g lamsbout zonder bot of
  • 1 kg lamsbout met bot
  • 5-6 knoflookteentjes
  • 1/2 citroen 1 eetlepel
  • 3 takjes rozemarijn
  • 1 koffielepel grof zeezout & zwarte peper
  • 4 el olijfolie
  • 20 g roomboter

Bereiden

De richtlijnen voor het braden van lamsbout met been zijn de volgende:
Rosé gebakken:  15 minuten per 1/2 kg + 20 minuten extra voor de hele bout.
Medium: 18 minuten per 1/2 kg + 20 minuten extra voor de hele bout.
Doorbakken: 23 minuten per 1/2 kg + 20 minuten extra voor de hele bout.
Houd bij gebruik van een kernthermometer voor lamsvlees het volgende aan: 50 voor rosé, 60-70 voor medium en 80 voor doorbakken.

Lamsbout zonder been is sneller klaar. Als je een lamsbout zonder been gebruikt, dan moet je dus per 1/2 kg een paar minuten minder braadtijd gebruiken.

Haal de lamsbout ruim op tijd uit de koelkast (minimaal 1 uur voor bereiding).

Maak met een scherp mes 6 inkepingen in de lamsbout. Snijd 3 knoflookteentjes door de helft en doe die in de inkepingen.  Meng 2 fijngehakte teentjes knoflook met de gehakte rozemarijn, het citroensap, 1 eetlepel olijfolie, het grof zeezout en de zwarte peper.  Wrijf de bout in met dit mengsel, laat de bout zo een 1/2 uur staan voor je hem in de oven zet

Verwarm de oven minimum 30 minuten voor op 220°C.

Verdeel de roomboter en de rest van de olijfolie over de lamsbout en zet de lamsbout in de over.  Na een kwartier zet je de oven naar 200°C.

Schep elke 10 minuten wat braadvocht over de bout. Zo krijgt hij meer smaak en droogt niet uit. Draai de lamsbout na een half uur 1 keer om zo wordt de andere kant ook bruin.

Als de lamsbout te vlug te bruin wordt kan je een stuk aluminiumfolie over de bout leggen zo gaart hij verder maar verbrandt niet

Nadat de braadtijd erop zit, haal je de lamsbout uit de oven, doe je een stuk aluminiumfolie over de schaal en laat je de bout minimaal 20 minuten rusten. Zo ontspannen de vezels en loopt het vocht er niet uit bij het aansnijden.

Lamsvlees gaat bijzonder goed samen met knoflook. Je kunt er in olijfolie gesmoorde knoflook bij serveren. Let hele bol knoflook of enkele grotere tenen in een vuurvast kommetje. Doe hier olijfolie overheen. Zet dit kommetje de laatste 15 minuten in de oven naast de lamsbout. Hierna kun je de knoflooktenen als een boterachtige pasta uitduwen.

Reacties zijn gesloten.