O – Zandkoekjes

Ingrediënten

  • 1 ei
  • 250 gram bloem
  • 125 gram zachte boter
  • 100 gram basterdsuiker, klontjesvrij
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 75 gram fijngemalen amandelen (niet echt nodig maar geven een lekker smaakje)
  • 1 citroen om schil te raspen
  • 1 losgeklopt ei

Bereiden

Oven voorverwarmen tot 175°C of gasstand 4. Meng de bloem, suiker, vanillesuiker, ei en de boter in een kom en roer/kneed alles goed tot een deeg. Rol het deeg tot een bal, verpak in vershoudfolie en laat 30 minuten in de koelkast opstijven. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Op een met bloem bestoven aanrecht het deeg uitrollen tot een dikte van ongeveer 1 cm en er koekjes van uitsteken. Met los geklopt ei bestrijken en op de bakplaat leggen. Gedurende 15 minuten bakken. Na het bakken meteen van de plaat nemen en op een rooster laten afkoelen.

De koekjes blijven, mits droog en luchtdicht opgeborgen, wekenlang vers. Naar verkiezing kunt u de koekjes ook nog garneren met glazuur naar keuze en dan beleggen met amandelen of gekonfijte vruchten.

Tip: Met stukjes: Meng grofgehakte noten (ongezouten!), pure chocolade of gedroogd fruit door het basisdeeg. Met rozijnen, krenten, stukjes gember of sukade of bigarreaux kan het ook. Pluk telkens een stuk van het deeg en draai er tussen twee handen een grillig gevormd balletje van. Druk elk balletje plat op de bakplaat en bak de koekjes af volgens het basisrecept.

Tip: Kerstkransjes: Steek met een glas rondjes uit het basisdeeg en steek daar vervolgens met een appelboor kleine rondjes uit. Bestrijk de deegrondjes met wat melk of eiwit en strooi er een mengsel van kristalsuiker, kaneel en verkruimeld amandelschaafsel overheen. Bak de koekjes af volgens het basisrecept. Hang de koekjes aan een haakje of lint in de kerstboom.

Tip: Jamkoekjes: Steek met een glas rondjes uit het basisdeeg. Smeer jam naar keuze in het midden van de helft van de deegrondjes. Steek uit de andere helft met een appelboor of een mesje een gat in het midden. Leg de rondjes met een gat op de jamrondjes. Bak de koekjes af volgens het basisrecept. Ook lekker met volkorenmeel.

Tip: Kerststerren: Steek met een vormpje sterren uit het basisdeeg of snijd er langs een sjabloon dennenbomen uit. Bak de koekjes af volgens het basisrecept en prik er als de koekjes nog warm zijn met een breinaald of Chinees eetstokje een gat in. Bestrijk de afgekoelde koekjes met wit glazuur van poedersuiker met een beetje water of gesmolten witte chocolade. Of vul een stevig, hersluitbaar diepvrieszakje met glazuur, knip het puntje eraf en breng een mooie decoratie aan op de koekjes. Druk eventueel zilverpillen (flesje) in het natte glazuur en laat opstijven. Haal een lint door het gaatje en hang de koekjes in de kerstboom.

Reacties zijn gesloten.