Patates frites

Ingrediënten

  • Aardappels (bintjes of Jumbo aardappels)

Voorbereiden

Aardappels schillen, wassen en in theedoek drogen. In staafjes van circa 1 cm breedte snijden. Liefst met een gekarteld mes zodat het snijvlak niet te glad wordt. Ook kan natuurlijk een ouderwetse patatsnijder ingezet worden. Onregelmatige of te dunne (kant-)staafjes weggooien. Friteuse op 160°C zetten. Staafjes wassen en 15 minuten in koud water laten staan. Schoonspoelen en in theedoek drogen.

Bereiden

De patat in kleine porties voor de eerste ronde in de friteuse bakken. Regelmatig schudden opdat de staafjes niet aan elkaar plakken. Zodra de staafjes een mooie lichtgele tint hebben kunnen ze uit de frituur. Afhankelijk van de soort kan dit al na 2,5 minuut of pas na 6 minuten zo zijn. Indien ze na 2,5 minuut al bruin zijn was deze soort beslist niet de goede. Bij het verwijderen uit de friteuse de patat goed uitschudden en op keukenpapier laten uitlekken en droogdeppen. Dat hele proces vanaf het uit de olie verwijderen tot en met het droogdeppen dient binnen 20 seconden te geschieden (na 20 sec. zal de patat de nog aanwezige olie “absorberen”).

Vervolgens de patat geheel laten afkoelen en de friteusetemperatuur opvoeren naar 180°C. De patat dan afbakken (de maximale tijdspanne tussen voor- en afbakken is 2 uur). Over het algemeen is de patat klaar zodra ze allemaal “boven” drijven en het bruisen (nagenoeg) voorbij is. Op een minuutje of 3-6 dient gerekend te worden. Niet vergeten weer af en toe te schudden. Na het verwijderen uit de olie wederom goed uit laten lekken en op keukenpapier storten; de absorptiegevoeligheid van de patat is deze keer echter duidelijk minder.

Reacties zijn gesloten.